Реално погледнато, човек се грижи за мотоциклета си повече дори от автомобила. Тези грижи не се изразяват само в почистване, поддръжка и ремонти.  Особено, ако инвестира в него след покупката, допълнителни средства – за разкрасяване (тунинговане) или за персонализиране. Но най-важното е как да предпазим машината си от злосторници и най-вече от крадци.

 

Съхраняване за дълъг период от време

 

Много е важно къде съхраняваме мотоциклета си. На улицата, вързан за дърво или електрически стълб е рисковано. Особено ако е скутер или лек мотоциклет. И най-здравата верига със сложно заключване не може да предпази машината. Особено ако е на тъмно, на неосветено и безлюдно място, в двор или вход на жилище или къща. Някои хора, които живеят на първия етаж ги слагат под балконите си – разчитат на алармата. Но и тази мярка не е съвсем сигурно.

Добре е моторът да се паркира на осветено място, където има много хора. Още по-добре е да има и камери. Но това е само за кратковременно паркиране.

За по-дълго време – седмица, месец или повече, трябва по-специално място. Най-добре е мотоциклетът да бъде в гаража на сухо и топло. Или пък на подземен паркинг. Но не всеки разполага с гараж. Затова мнозина опират до охраняваните паркинги, сервизи или автокъщи. Напоследък предприемчиви хора взеха да правят т.нар. мотохотели. Там, срещу наем, мотористът гарантира сигурност за машината си.

 

Взимане на предпазни мерки

 

Какво е задължително при спиране на мотоциклета? Всички документи трябва да бъдат у вас. Заключвате задължително кормилото и прибирате ключовете. Не ги оставяйте никога, дори и на бензиностанция, докато плащате горивото.

Заключването на мотора е задължително. „Покритото мляко котки не го лочат“, казва народът. Самото заключване може да стане по най-различен начин:

Ако пък моторът е с имобилайзър – още по-добре. С него крадците се бавят и затова не започват да „обработват“ мотора. И като говорим за електроника, то проследяващите системи са друг сигурен начин за сигурност. Вече има GPS системи на достъпни цени. С тях можем да знаем винаги къде е мотоциклета ни. Дори това се индикира на смартфона ни.

Например GPSANGEL. Това е проследяващо GPS устройство против кражба. Функционира, като показва конкретното местоположение на мотоциклета или скутера ти и движенията му в реално време.

Добре е да не оставяме по мотора изкушения. Става въпрос за аксесоари – каска, ръкавици, незаключени куфари, чанти и дисаги. Ако за по-дълго паркираме мотора си, добре е чантите да се свалят, а куфарите – да се изпразнят, за да не се разделим с нещо ценно.