Световният производител Kymco, локализиран в Тайван, винаги е гледал към бъдещето. Именно затова разработва една от първите информационни навигационни системи, с които цели да улесни водача на скутер, докато кара.

 

Какво представлява Noodoe системата?

 

Информационната навигационна система Noodoe e технологичен продукт на Kymco, който свързва телефона на водача със скутера му. След като се свържат, самата система предава най-важното от известията на телефона към дисплея на двуколесното, като например пропуснато обаждане.

Разбира се, навигацията е от съществено значение, като тук са включени ключови характеристики, различаващи системата от обикновения GPS. Някои от тях включват “At-a-Glance Directions” и “Street-Countdown Indications”.

Самата система бе пусната на пазара през 2018г., след като над 90% от тестовите водачи са дали своята положителна оценка за Noodoe. От тогава до днес, тя не спира да се актуализира, стараейки се да подобри преживяването на всеки един водач на Kymco. Една от актуализациите включваше и карта за България, която и сега е активна в платформата.

 

Навигационни характеристики

 

От гледна точка на навигация, Noodoe системата притежава собствен интерфейс при представяне на картите, който е изключително удобен за потребителя, позволяващ на водача да се концентрира повече върху пътя, отколкото върху помощника. Най-важната информация е фиксирана в оптимални области. Водачите винаги могат да видят най-важното само с един поглед и именно това представлява първата характеристика “At-a-Glance Directions”.

“Street-Countdown Indications” е функция, която отброява преките преди да завой. Това позволява на водачите да останат съсредоточени върху пътя, докато наближават следващата си маневра.

Друга функционалност е “Pre-Ride Destination Entry“, където водачите посочват дестинация на телефоните си още преди да напуснат дома и по такъв начин няма нужда да се въвежда съответния адрес в навигацията на скутера. Щом стартират скутера, дестинацията автоматично се прехвърля в двуколесното.

Естествено, понякога трябва да се посети повече от едно място, но и за това Noodoe системата се е погрижила. Всеки водач може да въведе до 5 дестинации на телефона си, като при запалване на скутера, те се прехвърлят автоматично. Оттам нататък, можете да се насладите на цялостното пътешествие, което ви очаква с Kymco.

 

Бонус функционалности

 

Както Kymco неведнъж са казвали – този продукт далеч надвишава обикновената навигация. Чрез него на дисплея могат да се визуализират и различни известия директно взети от телефона, които целят да предоставят на водача само най-важната информация.

Известията ще се показват, само когато скутерът не е в движение (например на червен светофар), за да предотврати разконцентрация на водача. Щом двуколесното започне да се движи, те автоматично изчезват.

Чрез Noodoe системата, водачите на Kymco ще могат да имат възможността за:

  • Бързо набиране;
  • Намиране на най-близката бензиностанция;
  • Къде за последно е бил паркиран скутера и да насочи водача към това местоположение;
  • Предупреждава относно капацитета на горивото;
  • Разстояние до изчерпване на горивото.

 

Кои модели са с информационната навигационна система Noodoe?

 

Към този момент този продукт е инкорпориран в два от Kymco макси скутерите ни:

Agility 300

Xciting 400