TRK 502 X е истинска машина за мощни приключения. Този Benelli - мотоциклет е винаги в настроение да ни подкрепи - без значение какво предизвикателство (или пък лудория) замисляме.

За нас Benelli TRK 502X е достоен представител на онази италианска компания, която преди 102 години пуска на пазара първия си мотоциклет. А към историята на въпросната компания ние имаме особен сантимент. Защото Benelli е основана от жена. И първите си успехи дължи точно на силната и грижовна женска ръка - тази на вдовицата Тереза Бенели. През 1911 г. в Пезаро, г-жа Бенели основава собствена фирма, за да осигури работа на шестимата си синове, отрано останали без баща. 

През първите пет години компанията основно се занимава с ремонт на автомобили и мотопеди. Но силното земетресение в Италия от 1916 г. нанася сериозни поражения върху работилничката на фамилия Бенели. След това обаче започва период на мощни приключения, период, в който компанията не само се развива, но и се налага.

За всичките години, в които Benelli съществува (и като италианска, и като китайска собственост), все се прокрадва една основна нишка - на подкрепа.

Затова и казахме, че мотоциклетът TRK 502 X винаги е готов да ни подкрепи. Проектиран е така, че да се "справи" с всякакви и разнообразни пътни условия и предизвикателства - без значение кал ли е, асфалт ли е или пък пяськ.

Ауспухът му е впечатляващ, монтиран е в по-висока позиция (спрямо TRK 502), което пък позволява на двуколесното да преодолее и най-неравните пътни настилки.

Двигателят на тази машина за приключения е агресивен, двуцилиндров, с течно охлаждане. 500-те кубика ни предизвикват да излезем от зоната си на комфорт и смело да се впуснем в неизследвани до момента територии.

Джантите и гумите правят директна препратка кьм офроуда. И още малко технически характеристики. Максималната мощност е 35kW (48 hp) при 8500. Benelli TRK 502 X има електрически стартер, регулируемо кормило, регулируем лост на съединителя, Euro 5 и др. Разходът на гориво е доста симпатичен (4.1 литра на 100 км).

Този мотоциклет е изненадващо добър - и като габарити, и като дизайн, и като поведение. Той е с перфектното съотношение качество - цена. Заради всичко това Benelli TRK 502 X е подобаващо оценен и е най-продаваният мотоциклет в Италия за 2022 година.