„Хомогенна функция от две или повече променливи с рационални или интегрални коефициенти.“

 

Високоскоростен комфорт за дълго вдълнение

  • Най-новото поколение каска Arai, създаден за водача, който иска динамика, родена от резултатите от състезанието на пътя;
  • С подобен на пашкул интериор, луксозен комфорт и функции, подходящи за дълги дни на каране;
  • Нов въздуховод с 3D лого на Arai, отвор за въздух на брадичката, двойни изходящи канали за вентилация и заден изпускателен отвор/спойлер от една част осигуряват цялостен и контролируем охлаждащ въздушен поток;
  • Нова по-гладка, по-закръглена и по-здрава външна обвивка Peripherally Belted e-Complex Laminate Construction (PB e-cLc) с VAS и 5 мм отвор около основата за улесняване на поставянето на главата;
  • Проектиран за лесно и надежден монтаж на интеркоми.

 

Представяне

За Arai R&D трябваше да създаде многофункционална, луксозна нова каска с изключително висока производителност. Но също така и да изглежда стилно, бързо, готино и да e комфортна при каране. Разбира се, трябваше да отговори и да надмине напълно, съвременните нужди и очаквания.

Разположен между Profile-V и RX-7V, Quantic отбелязва чисто ново поколение изтънчен дизайн на Arai и окупира нова територия. Насочен към ентусиазирания, спортно-туристически водач на дълги разстояния с интериора си и с високи характеристики като пълна, гъвкава вентилация и стабилни аеродинамични характеристики, той предлага високоскоростен комфорт за дълги разстояния.

Разбира се, както при всеки Arai, Quantic се концентрира около защитата на първо място и всяко допълнително подобрение на детайлите допринася за тази цел. Това е първата full-face каска на Arai, преминала през новия, по-строг стандарт ECE R22-06.

Важно е обаче да се отбележи, че всеки Arai трябва първо да премине през най-строгите вътрешни тестове, като тестове за проникване, както и удар върху която и да е точка на тестовата линия срещу полусферична наковалня и много други. Чак тогава се позволява на всеки шлем да върви напред.

Ръчно произведен от Peripherally Belted e-Complex Laminate Construction (PB e-cLc) външната обвивка на Quantic поддържа основната здравина, с която е известен Arai, но със значително намаляване на теглото. По-меката вътрешна облицовка EPS с висока плътност работи с външната обвивка, за да абсорбира енергията на удара. По-гладката, по-закръглена и по-здрава форма е друг ключова характеристика на Arai - и първият принцип на Arai, върху който са работили инженерите. Макар и естетически елегантна и приятна, формата е се използва за ‘glance-off’ технологията и за разпространение на силите на удара.

Новият 3D възхуховод с лого Arai, вентилационен отвор за брадичка, двойни въздуховоди базирани на F1, са разработени в аеродинамичния тунел, тествани в реални пътни условия и на пистата в  Suzuka. Заедно с вентилационните отвори на визьора, прилепнали на заден план, вентилацията на Quantic гарантира постоянен, контролируем поток на охлаждащия въздух през общо 12 порта в корпуса - и дори при ниски скорости около града.

Нови характеристики

Нова вентилация

Цялостната и контролируема вентилация се основава на 12 вентилационни въздуховоди: 6 входящи, 6 изходящи. Логото 3D Arai подава охлаждащ въздух в две централни входящи вентилационни точки и работи добре при ниска скорост, заедно с двойните горни всмукателни канали, получени от F1, двойни отвори на визьора и 2-позиционен плъзгащ се филтриран отвор за брадичката Air Scoop. Горещият въздух се извлича ефективно чрез три точков заден изпускателен спойлер, двойни странични изпускателни тръби (с ямки от пяна за намаляване на шума) и изпускателни отвори за врата.

 

Нов 3D въздуховод с лого Arai

Веднага можем да забележим новият 3D канал с лого Arai (направен възможно най-тънък, с дълбочина само 3,5 мм) захранва два централни 10 мм входящи въздуховоди. Това е първият в Arai и е изцяло поради силата на PB e-cLc и конструкцията на черупката. Също така той работи много добре при ниска скорост и в изправено положение за каране; само на 50 км/ч той насочва допълнителни 40% въздушен поток, а при 120 км/ч – 7%. Също така може да се отваря или затваря лесно с летни или зимни ръкавици. Каналът с лого на Arai е проектиран да се откъсне в случай на удар.

 

Нови двойни входящи вентилационни отвори

Използвани първоначално от каската F1 на Arai, входящите въздуховоди поддържат въздушния поток от предишния дизайн с компактна, лека и ненатрапчива форма, която допълва кръглата и гладка обвивка. Отваря се/затваря се чрез плъзгане, за да се предотврати проникването на вода.

 

Нов вентилационен отвор за брадичка Air-scoop

Новост е и плъзгащият се отвор за брадичка с 3 позиции (отворен, по средата и затворен тип), който позволява по-голям обем на входящия въздух и има сменяем филтър. Задействащият механизъм е по-дебел и лесен за използване с ръкавици.

 

Нов заден спойлер

Еднокомпонентният  спойлер, задвижван от три степенен превключвател, е вдъхновен от DX-2 на RX-7V Racing, но преработен за туристическа употреба - тестван е до 300 км / ч на Suzuka. Той седи малко по-напред върху черупката и се захранва от 3 възхуховода. Като част от цялостната вентилационна система на Quantic, тя ефективно изтегля въздуха, но също така изглажда въздушния поток над (и отстрани) на каската, подобрявайки стабилността и намалявайки завихрянето, особено при изпреварване на магистралата. Резултатът е много по-малко умора на водача. Произведен възможно най-тънък и лек, той е проектиран да смаже или да се откъсне при удар, поради което няма влияние върху защитните характеристики.

 

Нова здрава Peripherally Belted e-Complex Laminate Construction (PB e-cLc) с VAS

Дизайнът на външната обвивка Quantic очертава стилна, органична форма и използва PB e-cLc за лека здравина и за първи път вградени странични канали. AR-матът е заменен с нов материал, който позволява да се намали теглото, като същевременно се запази здравината. Допълнителен слой има на Super Fibre belting - вместо Hyper Ridge, поддържа твърдост в критична зона, като същевременно предлага лесно монтиране на интерком. Системата с променлива ос (VAS) понижава системата за монтиране на визьора и дава средно допълнителни 24 мм в двете зони на монтажа, за да генерира идеалната, гладка форма, която увеличава способността за технологията glance-off. Подобно на Profile-V, обвивката на Quantic е по-широка с 5 мм около основата, за по-лесен сваляне/поставяне на главата.

 

Нов интериор

Използвайки интериора на Profile-V и RX-7V като образец, интериорът на Quantic е проектиран от нулата за максимален комфорт, въздушен поток (има две дупки в областта на челото) и леко тегло. Интериорът и подложките на бузите се отстраняват лесно за почистване или настройка.