Повече от десетилетие след представянето на най-универсалната мотоциклетна каска Tour-X4, японският производител на каски Arai вдига нивото и пуска на пазара напълно преработена каска, допълнена с редица нови функции – моделът Tour-X5. Както при всичко от Arai, всяко подобрение е направено с приоритет за защита. Така новият модел Tour-X5 се доближава максимално до идеалната форма за защита, според японските гиганти. Но за защитата малко по-късно. ;)

Кратка история

Не можем да пропуснем да разкажем кой или какво стои зад бранда Arai. Всичко започва, когато преди повече от 40 години, амбициозният Mitch Arai си поставя за цел да направи каска номер едно в света. Но какво има предвид под “номер едно”? Номер едно по продажби, номер едно по печалба или номер едно в света на професионалните състезания? За наше и ваше добро, бизнесменът насочва усилията си в това да направи каска номер едно по здравина в света. И така, днес познаваме каските за мотор Arai като най-безопасните в света, доказали се с времето и носени от едни от най-успешните професионални състезатели, които се доверяват на бранда безрезервно.

Новият модел на Arai – Tour-X5

Както вече загатнахме най-новият модел от марката беше представен тази година. Tour-X5 излиза на пазара зад обещаващото послание: „Време е за нови приключения! Време е да покорите Земята!“. Ние силно вярваме, че моделът ще отговори на заявката си, заради всички промени и подобрения, които включва.

Подобренията в Arai Tour-X5

  • Нова система за визьор – VAS-A, проектирана да увеличи максимално производителността на добре познатата Glancing Off технология на Arai
  • Подобрена и с 5 мм по-широка от всяка страна лента за брадичката за по-голям комфорт
  • Нов отвор за вентилация на челото, скрит под 3D лого на марката
  • Плоска страна на черупката за лесно инсталиране на комуникационно устройство

Подобрения в Glancing off технологията

Една от най-големите промени е самият визьор. Новата система VAS-A, произлизаща от VAS-V, е проектирана с цел да увеличи производителността на технологията Glancing Off, което (преведено на наш език) означава по-голяма повърхност за отблъскване на енергията при удар, докато предоставя по-лесно поставяне и премахване на визьора и козирката. Самият визьор е преработен за по-голяма видимост и вече е част от Max Vision визьорите, така че много лесно може да бъде поставен и Pinlock против изпотяване. Новият визьор предоставя и опцията за лесно превключване от един стил на друг, без нуждата от инструменти. Можем да избираме между Adventure, Off-road и On-road опции.

Нова система за вентилация на Arai Tour-X5

Другите подобрения включват изяло нова система за вентилация. Системата на Tour-X5 е втората при моделите на Arai, която включва нов отвор на челото под формата на 3D лого (представено за първи път при модела Quantic). Допълнена от новия AR Spoiler и последната версия на Delta Duct и Delta Duct 6, каската разполага и с нов отвор на брадичката. Системата за вентилация на Tour-X5 осигурява изобилие от въздушен поток, за да поддържа водачите свежи, независимо от обстоятелствата. В допълнение, вътрешния вентилационен отвор може да насочва въздух към устата и визьора срещу изпотяване. За финал (един интересен факт), както при всички модели на Arai, така и тук, вентилационните части като 3D логото, AR Spoiler и Delta Duct 6 са проектирани да се откъснат по време на удар, за максимална функционалност и защита.

Вярваме, че Arai Tour-X5 ще надмине предшественика си по резултати и ще бъде хит сред любителите на двуколесни превозни средства. Всеки, който желае да изпробва модела и да посрещне сезона с най-новото от Arai, може да намери каската в онлайн магазина и шоурума на официалния представител на марката за България – Мото пойнт.