Философия на безопасността - това е най-краткото определение на известните каски Arai. Каски, които всеки един от нас познава. Или поне е чувал за тях. Каски, зад които стоят десетилетия упорит труд и безкомпромисно качество.


Историята


През 1926 г. 21-годишният Хиротаке Арай започва да произвежда сламени шапки. Следват десет години, в които неуморният японец прилага наученото до момента, за да почне да прави каски за строителство. Хиротаке много обичал мотоциклетите и когато спечелва достатъчно пари, си купува Harley-Davidson. Точно тази покупка разпалва желанието му да създаде първия в Япония мото шлем. И то такъв шлем, който надеждно да защити мотоциклетистите.


Хиротаке Арай е знаел много добре, че главите на различните хора са с различни форми и размери. Затова и разработва различни каски, които да осигурят идеалното прилягане. Тази философия на безопасността е водеща и до ден днешен за известия бранд.


Целта на Arai

За всичките си много години на съществуване целта на Arai е една - най-високо ниво на безопасност + качество + комфорт. И наследникът на Хиротаке - първородният му син Мичио, настоящият президент на Arai, е горд, че компанията произвежда каските, които спасяват човешки животи.


С характерния си яйцевиден дизайн шлемовете имат непрекъснат радиус на огъване от най-малко 75 тт, което ги прави гладки и изключително здрави. Всяка каска е почти 100% ръчно изработена. Производственият процес включва 27 етапа, които се изпълняват максимално прецизно и качествено. И няма значение дали каската ще е за пилот на MotoGP, Формула 1 или за нас - обикновените мотоциклетисти.

Тази философия на безопасността включва пет независими теста за контрол на качеството. Първият е след направата на корпуса, вторият - след боядисването, третият - след пълното окомплектоване, а четвъртият и петият са в процеса на финалните проверки.


Точно тези вътрешни тестове правят каските Arai разпознаваеми в световен мащаб. Първият мото шлем, който още през 2021 г. безпроблемно взе новия сертификат за защита ЕСЕ 22.06, е моделът Quantic. Следващият модел, представен от японската марка, е RX-7V EVO - и той също е с най-съвременния сертификат.

Две са технологиите на компанията, благодарение на които каските Arai се отличават от останалите:
- Energy absorption (абсорбация на енергията) - при удар въшната страна на шлема започва процес на абсорбиране на удара, за да може главата да остане незасегната;
- Glancing-off - това е способността на каската да отклонява обекти, за да избегне изпращането на енергия директно в шлема и вместо това да разпръсне възможно най-много енергия, без да спира при удар.

А най-новите и интересни модели можем да намерим в шоурума на Мотопойнт - официалния представител на Arai за България. Сред тях са:
- Arai RX-7V EVO IOM TT 2023 Limited edition - тазгодишният дизайн стъпва на култовия шлем RX-7V EVO и е елегантна симбиоза от традиция и модерност.
- Arai Quantic Space - в две цветови решения (червено и синьо). Вдъхновението за този модел е от космическите кораби и технологии.
- Arai RX-7V EVO Kiyonari Trico - тази каска ще я пожелаят болшинството любители на градското и пистовото каране. Поразителната графика е актуализирана версия на невероятния дизайн на дракона, изполвана от състезателя Ryuichi Kiyonari в WSBK.
- Arai RX-7V EVO Jonathan Rea - това е безспорният (засега) връх в Arai-гамата, с всички нови технологии и функции на база MotoGP и Световните шампионати по супербайк.


За това колко е важна за нас каската говорим и пишем непрекъснато. За това, че каската ни трябва да е изключително качествена, май всички знаем. За тези колеги, обаче, които искат да направят компромис с шлема си, нямаме обяснение. Защото качественият шлем може да спаси живота ни.


И да - всяко качество си има своята цена. Затова, когато си купуваме каска Аrai, нека не забравяме, че тя максимално ще ни защити. Че за изработката й са необходими близо 18 часа ръчен труд. Че тя отговаря на всички възможни световни стандарти. И че тя въплъщава в себе си една доказана философия на безопасността.